Елхово организира кукерски празник и курбан за здраве 09 март, 2024

Елхово организира кукерски празник и курбан за здраве
Снимка: Община Елхово

XII – тото издание на Общинския кукерски празник ще се проведе днес в Елхово. 

Празникът ще премине с пищно кукерско шествие, което ще започне от "Часовника на Яница" и ще премине по главната пешеходна улица до площада, където ще е надиграването. 

Маскарадните групи ще покажат пъстротата на костюмите си, ще представят българската обредност, наследена и запазена през вековете. Звънът на хлопки и чанове ще засилва магическия заклинателен ефект на кукерите, чрез който плашат и гонят всички зли сили. В кукерските  изяви, публиката ще има възможността да се наслади на пищния кукерски маскарад и автентични ритуални игри и сцени. Жури ще оценява майсторството на представените ритуали. За всички участници има осигурени парични награди и грамоти. 

Община Елхово ще бъде представена от три кукерски групи – Бояново, Гранитово и Кирилово.

На 10 март, рано сутринта на Месни заговезни, ще се приготви Курбан за здраве, който ще бъде осветен  и раздаден на жителите на община Елхово. Събитието ще се проведе пред църковния храм „Св. Димитър Солунски“. Началото ще бъде дадено в 11:30 часа със Света литургия за здраве и благоденствие. Инициативата е на Община Елхово и се организира по повод зачестилите смъртни случаи на млади хора от града и общината. 

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация