Флорида забранява социалните медии за деца под 16 години 25 Февруари, 2024

Флорида забранява социалните медии за деца под 16 години
Снимка: unsplash.com

Законодателният орган на американския щат Флорида, контролиран от републиканците, прие закон, който забранява на деца под 16 години да ползват социални медии.

Мярката, която трябва да бъде подписана от републиканския губернатор Рон ДеСантис, изисква социалните медии да закриват акаунти на всеки под 17-годишна възраст.

Привържениците на закона казват, че той ще защити децата от вредните ефекти на социалните медии, като тревожност, депресия и други психични заболявания, и ще бъде от полза за тези, които прекомерно използват такива платформи.

Критиците пък казват, че законът нарушава Първата поправка на конституцията на САЩ, която гарантира свободата на словото, и че родителите, а не правителството, трябва да вземат подобни решения.

ДеСантис, който не е казал дали ще подпише мярката, изрази опасения миналия месец относно потенциалното нарушаване на правата за поверителност.

През март 2023 г. Юта стана първият американски щат, който прие закони, регулиращи достъпа на децата до социални медии.

Арканзас, Луизиана, Охайо и Тексас скоро ще се присъединят към тях, според анализ, изготвен пред законодателния орган на Флорида. Анализът казва, че редица други държави обмислят подобни разпоредби.

За още любопитни новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация