Икони на Св. Иван Рилски ще пазят пътуващите по новия тунел "Железница" 20 Февруари, 2024

Икони на Св. Иван Рилски ще пазят пътуващите по новия тунел
Снимка: АПИ

Днес ще бъде пуснато движението през тунел „Железница“ на АМ „Струма“. Церемонията по официалното му откриване  ще бъде от 16:30 часа. Движението по 5-километровия участък ще бъде пуснато около 18:00 часа.

Съоръжението, което е с две отделни тръби за движение, е с дължина около 2 км и е най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас.

Между тръбите има четири напречни връзки за пешеходци и още две за автомобили, по които ще могат да минават линейки, пожарни и други специализирани машини. В случай на пътен инцидент или затваряне на една от тръбите те ще се използват за безопасно извеждане на пътниците. Изграден е и обслужващ път при южния портал на тунела откъм Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, подпорна стена и др.

При строителството му са вградени и четири икони на Св.Иван Рилски, каквито са традициите в тунелното строителство. Поверието при вграждането на иконите е, че те пазят работниците при строителството на обекта, а след това и всички пътуващи.    

Снимка: АПИ

Автомагистрала „Струма“ е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, свързващ Видин с Кулата, и по нея преминава пътният трафик за Гърция. Направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

За още новини – слушай радио Веселина – най-добрият микс от песни!

Хороскоп Виж всички

Нотификация