152 години от рождението на Гоце Делчев 04 Февруари, 2024

152 години от рождението на Гоце Делчев

Гоце Делчев

Снимка: БГНЕС

Благоевград ще отбележи 152 години от рождението на Гоце Делчев с ритуал по полагане на цветя пред паметника на българския революционер, съобщиха от общинския пресцентър. Церемонията е от 11:00 часа пред монумента. На нея ще бъдат припомнени моменти от живота и делото на Гоце Делчев и ще бъдат рецитирани стихове в негова памет. 

Гоце Делчев е роден на днешната дата през 1872 г. в Кукуш. Благодарение на неговите усилия Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) се сдобива със своята четническа армия, привлича в редиците си способни войводи и разгръща активна дейност в Одринска Тракия, припомнят от общинския прецентър. Гоце Делчев загива през 1903 г. край село Баница в сражение с турците. 

Паметникът на революционера на площад „Македония“ в Благоевград е един от символите на града от официалното му откриване на 2 август 1955 г. Върху постамента е апликирана плоча с известното му политическо верую: „Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите“. 

Почит към Гоце Делчев ще отдадат и жителите на града, който носи неговото име с полагане на венци и цветя на паметника на революционера на централния площад в Гоце Делчев.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация