Дуалното обучение помогна на 22-годишно момиче да стане шеф в голяма търговска верига 31 януари, 2024

Дуалното обучение помогна на 22-годишно момиче да стане шеф в голяма търговска верига
Снимка: МОН

22-годишната възпитаничка на Националната финансово-стопанска гимназия Невена Терзиева стана ръководител на отдел в голяма търговска верига и наставник на ученици в дуално обучение на гимназията, която е завършила, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Невена започва практиката си в компанията още като ученичка в паралелка „Търговия“ с дуално обучение. В 11-и клас е на работа два дни в седмицата, а като зрелостничка – три. Остава да работи във фирмата и сега е ръководител на отдел „Плодове и зеленчуци“. Освен това я определят и за наставник на двама ученици, които също учат „Търговия“ в Националната финансово-стопанска гимназия.  

За младежите ползите от дуалното обучение са в това, че получават трудов стаж още като ученици и трупат опит в реална работна среда. 

В Националната финансово-стопанска гимназия има пет паралелки с дуално обучение с участието на 7 фирми. Предвижа се те да бъдат увеличени. Гимназията е получила средства за наставници, работно облекло, техника и пробно стажуване по проект „Подкрепа за дуалната система на обучение" на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

От ръководството на гимназията съветват повече работодатели да се възползват от дуалното обучение.

Хороскоп Виж всички

Нотификация