Над 10 хиляди участници ще дефилират в "Сурва" в Перник 26 януари, 2024

Над 10 хиляди участници ще дефилират в
Снимка: surva.org

Днес официално ще бъде открито 30-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник.

Над 10 хиляди участници, сред които сурвакари, кукери, бабугери, джамалари и чуждестранни групи ще са част от програмата на най-големия маскараден фестивал в Европа.

Дефилета ще започнат в 10:00 ч. днес с младежко маскарадно шествие "Сурвакариада", в което със свои групи ще се изявят почти всички училища в общината. Днес е неучебен ден за учениците в Перник.   

Маскарадните дефилета ще  продължат в следващите два дни, за да могат всички желаещи да покажат традицията на своя регион пред многобройната публика. 

Организаторите са предвидили и допълнителни събития - изложба “Сурва арт” в Художествената галерия, в Общинския младежки дом ще се проведе „Сподели Сурва“ – творчески ателиета и маскарадни работилници за деца,  “Приятели без граници” – концертна програма на фолклорни групи от Сърбия и Гърция. В събота вечерта на площад Кракра ще има фолклорен концерт, както и изява на духовия оркестър  „Виво Монтана“.

В Перник от тази сутрин ще бъде въведена и временна организация на движението, която ще важи до края на проявата в неделя. Ще бъдат обособени зони с пълна забрана за движение, както и такива с въвеждане на еднопосочно придвижване. Предвидено е и обособяване на временни паркинги.

В събота от 9:00 до 14:00 ч. се въвежда временна организация на движението и на пътен възел "Даскалово" - за слизащите от автомагистрала "Струма" от София към Перник се обособява директна лента. Движещите се от този изход на магистралата няма да имат възможност да продължат пътя си към село Драгичево, а ще трябва да обърнат посоката на движение на пътен възел "Църква", през бул. "Юрий Гагарин". 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация