Цветана Манева - 80 години отдаденост на изкуството 25 януари, 2024

Цветана Манева - 80 години отдаденост на изкуството
Снимка: БГНЕС

Цветана Манева, една от най-великите актриси на българското кино и театър, навършва 80 години на 30 януари. По този повод Съюзът на артистите в България и Столичната община ще я наградят за нейния изключителен принос към изкуството.

Манева е родена в Пловдив в семейството на известния драматичен актьор Георги Манев. От малка проявява талант към сцената и още като ученичка играе в спектакъла на Валери Петров „Когато розите танцуват“.

След завършването на гимназия, тя заминава за София, където учи актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Още като студентка започва да се снима в киното и бързо се превръща в една от най-популярните актриси в България.

През годините тя изиграва множество знакови роли в български филми, сред които „Вчера“, „Буна“, „Мъже в командировка“, „Крадецът на праскови“, „Ако някой те обича“ и други.

Манева е и една от най-обичаните актриси в българския театър. Тя е играла на сцената на Народния театър „Иван Вазов“, Театъра на армията, Малък градски театър „Зад канала“ и други.

За своята богата и успешна кариера, Манева е удостоена с множество награди, сред които „Златна роза“, „Икар“, „Аскеер“ и други.

Тя е пример за всеотдайност към изкуството, талант и професионализъм. Нейният принос към българското кино и театър е безценен и ще бъде запомнен от поколенията.

Хороскоп Виж всички

Нотификация