"Моят чичо Любен" - от днес по кината 18 януари, 2024

Снимка: Личен архив

Днес, 18-ти януари, по кината у нас тръгва най-новият филм на режисьора Георги Стоев -  Джеки, посветен на неговия брат, големият художник Любен Стоев.

Преди няколко седмици филмът беше отличен в категорията документално кино със „Златен ритон“ за режисура за виталната и остроумна работа на Никола Бошнаков и Георги Стоев-Джеки. Лентата е копродукция на България и Германия. Оператор е малкият син на Джеки – Антони Стоев, сценарист е Ивайло Манев, музиката е на по-големия син на Джеки - Рей ван Цешау. Рей, който е фронтмен на легендарната немска рокгрупа FREUNDE DER ITALIENISCHEN OPER (Приятели на италианската опера) е и сред основните лица във филма, участват заедно с Джеки Стоев, Джони Пенков и други.

ЗА ФИЛМА:

Рей ван Цешау, син на Джеки Стоев, лети за София, за да продаде апартамента, получен по наследство от българския си чичо – художникът Любен Стоев. Но жилището на художника е препълнено с картини, инсталации, истории и видеоматериали. Рей - парченце по парченце, като в пъзел или в криминален филм подрежда и за себе, и за зрителя образа на българския си чичо като художник и личност.
Племенникът следва чичо си на видеопътешествие до Африка, Индия и Куба, спуска се на дъното на българското общество, където Любен винаги е намирал теми и вдъхновение. В това пътуване Рей ни среща с истинския си баща, голямата любов на художника в Дрезден, както и със самия дух на Любен.

Цялото интервю чуйте тук:
 

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация