Вижте къде се празнува Дядовден 18 януари, 2024

Вижте къде се празнува Дядовден
Снимка: unsplash.com

Дядовден е уникален празник, който се чества само в село Черешово, община Сливо поле, област Русе на 22 януари. 

Празникът е създаден през 1968 г. от Дамян Хаджийски и Милчо Станчев, които решили да отговорят на традицията за Бабинден.  Идеята била да се създаде празник, на който да се почитат мъжете и техните приноси за семейството и обществото. Празникът започва с избор на Дядо, който трябва да е весел, с добър нрав, да се отнася със закачки към бабите и да има внуци. След това Дядо, заедно с местните мъже, обикалят къщите на бабите и ги поздравяват. Бабите ги посрещат с почерпка и наричания за здраве и плодородие.

Празникът включва и традиционни ритуали, като например окъпването на Дядо за здраве в селската чешма. В края на празненството се играе хоро, на което се събират всички жители на селото.

Дядовден е уникален празник, който е запазил българската традиция и култура. Той е символ на уважението към мъжете и тяхната роля в обществото.

Дядовден е важен празник за село Черешово. Той е символ на единството и традицията на селото. Празникът е и възможност за мъжете да покажат своето уважение към жените и тяхната роля в обществото.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация