Стара Загора чества 146 години от повторното си Освобождение 12 януари, 2024

Стара Загора чества 146 години от повторното си Освобождение
Снимка: Община Стара Загора

146-ата годишнина от повторното Освобождение на Стара Загора през Руско-турската война 1877 – 1878 г. ще бъде отбелязана на 13 януари.

По традиция честванията започват от 11:00 часа в храма „Света Троица“. Ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите при превземането, опожаряването и освобождението на Стара Загора български опълченци, воини и мирни граждани.

Регионалният исторически музей организира детско художествено ателие за оцветяване на опълченци и бойни знамена и образователна лекция с презентация на тема „Повторното Освобождение на Стара Загора през Руско–турската война“.

След кръвопролитните сражения през лятото на 1877 г., Стара Загора е  опожарена и разграбена от армията на Сюлейман паша. Част от местното население успява да се спаси, бягайки през Балкана. Цели пет месеца градът остава под обсада. Настъпилата зима е сурова, а падналият сняг - дълбок. Уповавайки се на това, османските войски не са особено бдителни в последните дни на годината, смятайки, че атака няма да има.  На 13 януари 1878 г. руските войски влизат в Стара Загора, без да срещнат някаква съпротива. Градът е пуст. Посрещнати са единствено от баба Неда Черковина, която успява да оцелее в петмесечния ад.

Старозагорци се заемат наново да възкресят своя град. През есента на 1879 г. е приет и одобрен регулационният план, изработен от чешкия строителен техник Лубор Байер. Той дава възможности за бързо и модерно израстване на Стара Загора, а правите улици се превръщат в един от символите на града.  

На тържествена церемония тази вечер община Стара Загора ще отличи най-добрите спортисти за 2023 година. За първи път по време на Бала на спортиста  ще бъде връчена специална награда на участниците в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс'2023, провели се в Берлин. Балът на спортистите е емблематично събитие и отдава почит към всички, които влагат усилия да поддържат спортната слава на Стара Загора.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация