Български деца - шампиони на Световната математическа олимпиада 10 януари, 2024

Български деца - шампиони на Световната математическа олимпиада
Снимка: pxhere.com

14-годишният Дамян Накев, ученик от Математическата гимназия “Д-р Петър Берон” във Варна, спечели златен медал на най-престижния финал на Световната математическа олимпиада, провела се в столицата на Малайзия Куала Лумпур на 6 и 7 януари.

Новината за успеха съобщи чичо му Венци Узунов във Фейсбук и за часове стотици потребители я споделиха.

Финалният кръг в Малайзия събира най-добрите математици сред децата от цял свят. Дамян е успял да се пребори с над 300 участници в състезанието, което продължава два часа и има 30 задачи за решаване. 

На Световната математическа олимпиада има отличени и други българчета в различни категории. Златни медали печелят още Йордан Свеженов и Теодор Лалов, два сребърни медала печелят Яков Младеновски и Георги Котарев, а бронз - Раян Камаринчев. 

И още един успех на българско дете - десетокласничката Божидара Амуджиева от ПМГ "Атанас Радев" в Ямбол завоюва златен медал на международна олимпиада по математика, която се проведе от 26 до 30 декември също в Малайзия. Освен златен медал, тя спечели и купа за топ-резултат като първи подгласник-шампион.  Успехът на Божидара Амуджиева  е заслужен сред силната конкуренция на стотици водещи математици от много държави. 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация