Гърция въвежда нова туристическа такса за устойчивост 09 януари, 2024

Гърция въвежда нова туристическа такса за устойчивост
Снимка: unsplash.com

В Гърция влязоха в сила новите промени в сектора на туризма, които предвиждат премахване на туристическия данък за настаняване и налагане на нова „такса устойчивост към климатичната криза“.

От 1 януари клиентите на хотели в Гърция, както и наемателите на стаи под наем и апартаменти, предлагани например от Airbnb, ще заплащат нови такси, които могат да достигнат до 10 евро на ден за ползване на стая или апартамент.

Таксата ще бъде изцяло поета от клиента и ще се заплаща след края на престоя и преди напускането.

През активния туристически сезон в месеците март-октомври таксите в хотелите ще варират спрямо звездите на хотелите:

за 1-2 звезди ще бъде 1,5 евро;
за 3 звезди – 3 евро;
за 4 звезди – 7 евро;
за 5 звезди – 10 евро.

За стаите под наем и апартаментите таксите ще бъдат 1,5 евро. Ако имотът обаче е самостоятелно жилище с площ над 80 кв.м., таксата ще бъде 10 евро на ден.

През останалите месеци таксите за съответните хотели ще бъдат съответно по 0,50 евро, 1,5 евро, 3 евро и 4 евро, като за стаи под наем и апартаменти ще бъде 0,50 евро.

Новата такса е насочена към финансиране на мерки за устойчивост към климатичната криза в туризма. Средствата от нея ще бъдат използвани за инвестиции в енергийна ефективност, намаляване на въглеродните емисии, подобряване на управлението на отпадъците и опазване на околната среда.

Очаква се новата такса да доведе до увеличение на разходите за туристите в Гърция. Въпреки това, правителството на страната твърди, че тя е необходима, за да се гарантира устойчивото развитие на туризма и да се защити околната среда.

Таксата ще бъде събирана от хотелите и операторите на апартаменти под наем.
Тя ще се прилага за всички туристи, независимо от тяхната националност.
Средствата от нея ще бъдат събрани в държавен фонд и ще се разпределят между местните власти и държавните институции.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация