Във Виена ще посрещнат Новата година с валс на открито 28 декември, 2023

Във Виена ще посрещнат Новата година с валс на открито

Виена

Снимка: pixabay

За 32-и път центърът на Виена ще се превърне в огромна бална зала за новогодишните празници, съобщиха от Бюрото за международни връзки на Община Виена. Кулминацията на 31 декември е Новогодишната пътека, която ще гарантира забавлението от 14:00 до 2:00 ч. през нощта.

Новогодишните тържества във Виена се провеждат на общо осем места с вход свободен – не само в центъра на града, но и на площада пред Виенското кметство и пред Виенското колело в Пратера. Вместо фойерверки ще има пищно лазерно шоу на фона на Дунавския валс.

Новогодишната пътека е събитие, което си е поставило за цел да събере на едно място непознати, за да прекарат една незабравима новогодишна нощ заедно и да се разделят като приятели. Десетки ресторантьори ще отворят свои щандове в центъра на австрийската столица и ще предлагат пунш, шампанско и безброй кулинарни специалитети. На многобройни сцени ще има  шоу програми, навсякъде ще звучи музика за всеки вкус - валс, рок, поп, диско, блус, фънк и соул. С особена популярност сред местните жители и гостите на града се ползва т.нар. "класическа отсечка" на централната улица "Грабен". Всяка година в ранните следобедни часове на 31 декември танцовите училища предлагат там безплатни курсове за валс и превръщат района в най-голямата бална зала на открито. 

Кулминацията на празника, която не трябва да се пропуска, ще бъде лазерното шоу точно в полунощ. Фойерверки, които преди бяха част от новогодишната нощ в австрийската столица, няма да има. Виена се отказва от тях, като една от причините е, че шумът, който се предизвиква от пиротехниката, стресира животните. Освен това фойерверките разрушават озоновия слой и замърсяват с отровни вещества и отпадъци, които остават в природата около нас, и влияят на качеството на въздуха в даденото място. Точно в полунощ от катедралата "Свети Стефан" ще се разнесе камбанен звън. Камбаната, която виенчани наричат Пумерин, бие само в изключително тържествени случаи, а новогодишният звън се предава по радиото и телевизията в цяла Австрия. След това на фона на лазерното шоу отново ще звучи валсът "На хубавия син Дунав", който се е превърнал в неофициален химн на Виена.

Хороскоп Виж всички

Нотификация