Денят на Свети Стефан почитаме днес 27 декември, 2023

Денят на Свети Стефан почитаме днес
Снимка: pxhere.com

Стефановден е християнски празник, който се чества на третия ден след Рождество Христово, на 27 декември. На този ден се почита свети Стефан, първият мъченик за християнската вяра.

Според житието на свети Стефан, той е бил един от седемте дякони, избрани от апостолите, за да помагат на вдовиците и сиромасите. Той бил известен със своята ревност за вярата и смелост в проповедта на Евангелието.

Юдеите, които били враждебни към християнството, обвинили свети Стефан, че хули Бога и Моисеевия закон. Той бил осъден на смърт и пребит с камъни.

Свети Стефан е почитан от християните като пример за смелост и вяра. Неговото име означава "венец" и се свързва с вечния живот.

В България Стефановден е празник на младоженците. Младите семейства обикновено ходят на гости на кумовете си, кръстниците си или родителите си. На трапезата се сервират месни ястия, като свинско с кисело зеле или баница с месо.

Също така, на Стефановден се спазват някои обичаи, свързани с подготовката за Нова година. Жените не бива да метат, мият косите си, перат, не се правят венчавки, кръщенета, опела.

Ето и някои от поверията, свързани със Стефановден:

Ако на Стефановден има сняг, ще има плодородна година.
Ако на Стефановден има вятър, ще има много пътувания през годината.
Ако на Стефановден изиграете първото хоро, ще бъдете весели и щастливи през цялата година.

Стефановден е празник, който носи послание за смелост, вяра и надежда. Той е символ на началото на новата година и на новия живот.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация