Банско, Разлог, Белица и Якоруда искат втори лифт в Пирин 19 декември, 2023

Банско, Разлог, Белица и Якоруда искат втори лифт в Пирин
Снимка: unsplash.com

Изграждане на втора кабинкова въжена линия са поискали кметовете на общините Банско, Разлог, Белица и Якоруда.

На среща с председателя на Народното събрание Росен Желязков, кметовете са поставили проблема с нормативните пречки пред развитието на туристическата инфраструктура в района. 

Кметът на Банско Стойчо Баненски е посочил, че повече от десет години не намира решение изграждането на втори лифт, който да свързва града със ски-зоната на територията на Националния парк „Пирин“.

Още при откриването на новия ски-сезон, кметът на Банско обяви и намеренията за нова стратегия за развитие на региона, според която общините Банско, Разлог, Белица и Якоруда ще обединят усилията си за разработване потенциала на Разложка котловина. 

В региона на четирите общини има потенциал за развитие на ски зоните Кулиното, Трещеник, Семково и Добринище. 

Единайсет поредни години Банско е най-добър ски курорт на България и световна дестинация, но той остава с един кабинков лифт.

Снимка: Община Банско

За да се изгради нов, би следвало ясно да се разпише в Закона за защитените територии, че е допустимо изграждането на нови екологични транспортни съоръжения на територията на националните паркове. Не е приет и новият план за управление на парка.

Кметовете са определили като пречка пред развитието на туризма и рестриктивната уредба в Закона за горите, според която е невъзможно каквато и да е инвестиция в спортни съоръжения.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация