Зачатие на Света Анна - празник на надеждата и вярата 09 декември, 2023

Зачатие на Света Анна - празник на надеждата и вярата
Снимка: unsplash.com

Зачатие на Света Анна е християнски празник, който се чества на 9 декември. Той отбелязва зачатието на Света Богородица от праведната Анна.

Според преданието, Анна и нейният съпруг Йоаким били дълго бездетни. Те били праведни и благочестиви хора и често се молели на Бога да им даде дете. Един ден, докато Анна се молела в храма, й се явил ангел и й казал, че ще зачене и ще роди дъщеря, която ще бъде благословена от Бога.

Анна и Йоаким били много щастливи и благодарили на Бога за Неговата милост. Анна родила дъщеря си Мария, която по-късно станала майка на Исус Христос.

Празникът Зачатие на Света Анна е важен празник в християнския календар. Той се чества от православната, католическата и протестантската църква. В България празникът е известен още като Аньовден.

Обичаи и традиции

На Зачатие на Света Анна се изпълняват различни обичаи и традиции. В България на този ден се правят обредни хлябове и питки, които се наричат анъовденски. Тези хлябове и питки се украсяват с различни фигури, които символизират плодородието и изобилието.

В някои райони на България на Зачатие на Света Анна се извършва и обичай, наречен заплитане на коса. На този ден момичетата заплитат косите си на плитки, за да са здрави и хубави.

Имен ден

На Зачатие на Света Анна празнуват имен ден хората с имената Анна, Анка, Ани, Янко, Янка и техните производни.

Хороскоп Виж всички

Нотификация