Безплатни прегледи за рак на ендометриума стартират през декември и януари в СБАЛАГ “Майчин дом” 02 декември, 2023

Безплатни прегледи за рак на ендометриума стартират през декември и януари в СБАЛАГ “Майчин дом”
Снимка: Радио Веселина

Пет българки всеки ден се разболяват от най-често срещаното онко-гинекологично заболяване.

Безплатни консултации и профилактични прегледи за рак на матката стартират на 01 декември в Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Майчин дом“ и ще продължат до 31 януари 2024 г. Най-често срещаното онко-гинекологично заболяване засяга около 700 жени годишно в София и над 2000 в България, от които над 75 процента са в менопауза.

Профилактичните прегледи за рак на ендометриума се провеждат от водещите специалисти на болницата – проф. д-р Иван Костов, д.м.н., изпълнителен директор на „Майчин дом“; д-р Иван Диков, управител на Медицински център „Майчин дом“. Часове могат да бъдат записани всеки работен ден между 13:00 и 15:00 ч. на телефон 02/ 9172 233.

Достойната инициатива на водещата здравна институция за женско здраве у нас е насочена към всички пациентки, които се отнасят отговорно към гинекологичното си здраве или имат съмнения, че страдат от заболяването. Целта на профилактичните прегледи е както ранната диагностика, така и повишането на информираността за най-актуалните световни тенденции при лечението на рака на матката.

Онкологичното заболяване се третира медикаментозно и хирургически, а в последните години като златен стандарт в овладяването му се наложи мини инвазивната, роботизирана хирургия, която се отличава с прецизност, бързина, минимални усложнения и атравматичност. 

И още по темата ще чуете в предаването „Доктор Здраве“. Гост -  проф. д-р Иван Костов, водещ специалист акушер-гинеколог с повече от 20-годишна практика, изпълнителен директор на Университетската АГ болница "Майчин дом"-София.

Чуйте цялото интервю тук:
 

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация