ТОП 5 на страните с най-много естествени езера 30 ноември, 2023

ТОП 5 на страните с най-много естествени езера
Снимка: unsplash.com

Езерата са красиви и разнообразни водни тела, които могат да бъдат открити по целия свят. Те са дом на разнообразна флора и фауна и могат да бъдат използвани за различни цели, като риболов, туризъм и водоснабдяване.

Според оценка на Световния фонд за природата (WWF) има около 117 милиона езера на Земята. Те варират по размер от малки, езера с площ от няколко хектара до големи езерни системи като Големите езера в Северна Америка.

Ето класация на страните с най-много естествени езера:

1. Канада
Канада е дом на най-много естествени езера в света, с над 31 752 езера с размери над три квадратни километра. Езерата в Канада са с разнообразни форми и размери и се намират в различни части на страната.

2. Русия
Русия е втората по големина държава в света и е дом на над 12 000 естествени езера. Езерата в Русия са с разнообразни форми и размери и се намират в различни части на страната.

3. Финландия
Финландия е известна със своите езера, които покриват около 10% от територията на страната. Финландия е дом на над 188 000 естествени езера, включително най-голямото езеро в Европа, Ладожкото езеро.

4. Швеция
Швеция е дом на над 100 000 естествени езера, които покриват около 9% от територията на страната. Шведските езера са с разнообразни форми и размери и се намират в различни части на страната.

5. Норвегия
Норвегия е дом на над 40 000 естествени езера, които покриват около 6% от територията на страната. Норвежките езера са с разнообразни форми и размери и се намират в различни части на страната.

Тези страни са дом на красиви и разнообразни езера, които предлагат възможности за почивка, отдих и изследване.

Хороскоп Виж всички

Нотификация