Декември ще започне с валежи и студ, после ще се затопли 29 ноември, 2023

Декември ще започне с валежи и студ, после ще се затопли
Снимка: unsplash.com

В началото на декември времето в България ще бъде сравнително топло, с разкъсана средна и висока облачност. 

През периода 2-4 декември, с преминаване на средиземноморски циклон, облачността ще се вплътни и от запад на изток на много места в цялата страна ще има валежи от дъжд, който с понижението на температурите в северозападната половина от страната ще преминава в сняг. 

Около средата на първото десетдневие вероятността за валежи намалява, но се повишава възможността за мъгливо време в низините сутрин. Температурите ще са близки до климатичните норми. 

През втората половина от първото десетдневие отново се повишава вероятността за синоптична обстановка със значителна облачност, валежи от сняг в по-голямата част от страната и температури, които ще са по-ниски от обичайните за периода.

През второто десетдневие се очаква температурите да се повишат и да бъдат близки или по-високи от нормите, а вероятността за валежи намалява. Отново ще се създадат условия за намалена видимост или инверсионна облачност на места в низините и котловините сутрин. 

Около средата на периода се повишава вероятността за процес със значителна облачност, валежи на повече места в страната и относително понижение на температурите.

През първите дни от третото десетдневие на месеца изгледите са за време без валежи и с температури, близки до обичайните. През последните дни от месеца се очаква температурите да се повишат и да бъдат над климатичните норми. 

Повишава се обаче и вероятността за валежи от дъжд, а в Северна България и по високите полета - и от сняг.

Астрономическата зима започва на 22 декември в 5:27 часа.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация