Поредно признание за Георги Господинов за „Времеубежище“ 29 ноември, 2023

Поредно признание за Георги Господинов за „Времеубежище“
Снимка: Фондация "Кацарови"

Георги Господинов  ще получи днес наградата „Професор Кацаров 2023“, която ще му бъде връчена на церемония в Женевския университет.

Писателят е първият лауреат на приза, който получава  заради романа „Времеубежище“, както и заради цялостното си литературно творчество, което носи международно признание на него и на България. 

Романът "Времеубежище" спечели престижната награда "Букър"

Наградата на Фондация „Константин и Зиновия Кацарови“ се връчва за пръв път и е създадена по случай 125-годишнината от рождението на проф. Кацаров, български емигрант и уважаван юрист. 

Управителният съвет на фондацията ще я връчва ежегодно на българска личност или институция с изключителен принос за  България

Проф. Константин Кацаров се установява в Швейцария през 1956 г., но остава неизменно свързан със своята родина България. През 1969 г. създава фондация към университета в Женева, която носи неговото име и това на съпругата му. Мисията й е да отпуска стипендии на български изследователи и студенти, които желаят да следват в Швейцария, както и да подкрепя инициативи, свързани с укрепването на връзките между България и Швейцария.

Кандидатстването за наградата "Константин Кацаров" за 2024 година започна през юни, а крайният срок е 30 ноември 2023 г.  

Хороскоп Виж всички

Нотификация