Промени в кожата по време на менопауза 27 ноември, 2023

Промени в кожата по време на менопауза

Доктор Здраве

Снимка:

Посвещаваме този подкаст на „Доктор здраве с Мария“ на всички прекрасни жени, защото сме уникални и красиви във всяка възраст! Периодът на менопауза е специфичен етап от живота, през който жените забелязват промяна във вида и структурата на своята кожа. По темата говори д-р Мария Тончева - дерматолог, магистър по естетична медицина от Университета в Ница, международен лектор и тренер по миниинвазивни процедури.

Естественият процес на стареене  неизбежно води жените към климактериум или менопауза.  За менопауза се приема  състоянието, при което яйчниците окончателно спират да произвеждат репродуктивни хормони и месечният цикъл отсъства 12 последователни  месеца. Обикновено това се случва между 45 и 55 годишна възраст. Но няколко години преди  това  производството на естроген и прогестерон от яйчниците  постепенно намалява преди окончателно да спре. Този период се приема за пре-менопауза.

Първите промени говорещи за настъпваща менопауза са нередовен цикъл, горещи вълни, обилно нощно изпотяване, промяна в настроението, умора и покачване на теглото. Менопауза настъпва и след оперативно премахване на гениталиите – матка и яйчници или химио и лъчетерапия при онкологични заболявания. Усложненията, освен познатите остеопороза и кардиоваскуларни заболявания, включват уринарни като инконтинеция (незадържане на урина), влагалищна сухота, намалено либидо, болезненост при сексуален контакт и ускорено стареене на кожата. Промените в лицето се характеризират с деформация на пропорциите, поява на дълбоки бръчки, увисване на контура, изтъняване на устните, суха, тънка, чувствителна и пигментирана кожа.

Три основни причини обосновават настъпилите видими промени:

1. Дисфункция на фибробластите, което се изразява в намалено производство на колаген еластин и собствена хуалуронова киселина като кожата губи плътност, еластичност и хидратация.

2. Резорбция на подкожната мастна тъкан в дълбокия и повърхностен слой, което се проявява в деформация на пропорциите (придвижване на средната трета на лицето към долната трета), нарушен овал и провисване на контура на лицето, поява на двойна брадичка и гуша.

3. Намалена регенеративна способност, което обуславя бавното или невъзможно възстановяване на възрастово или фотоувредената кожа, подлежащи тъкани и коса.

Съвременната естетична медицина разполага с ефективни методи да противодейства на трите основни причини за стареене на лицето, шията, деколтето, ръцете и косата.

Препоръчва се грижата за кожата  да започне преди  проявите на стареене да са видимо изразени, защото стареенето може да бъде забавено и оперативни интервенции - отложени или дори  избегнати. Изборът на методи и процедури се определя от специалиста в зависимост от обективното състояние на пациента.

Подходът на д-р Мария Тончева за забавянето на стареенето включва  ускоряване на регенеративните възможности на организма, подпомагане на функционалната активност на фибробластите и корекция на настъпилите деформации, като се прилагат  само отличително най- добрите продукти, без компромис в качество и профил на безопасност.

Най- често прилаганите продукти за корекция на деформации са филърите с хиалуронова киселина. Всички филъри са с  различни характеристики и поведение в кожата. От 2016 г. д-р Тончева прилага  ART FILLER- филърите, които получиха през 2022 г. „Диамантена  награда“ за най- добър филър в света. Най- добър, защото освен механична  запълваща функция ART FILLER има и регенеративно действие. Доказано стимулира синтеза на колагенови и еластинови влакна и забавя резорбцията на подкожната мастна тъкан. Това го прави най - предпочитаният  филър, защото въздейства върху две от трите основни причини на стареене. С петте си продукта ART FILLER дава изключителна свобода за запазване на характерната индивидуалност на всяко лице.

За подобряване на регенеративната способност д-р Тончева прилага метода на ускорена автоложна тъканна регенерация SELF - REGEN, който се основава на биостимулация на стволовите клетки в кожата и косата. Методът има отлично повлияване на гениталните симптоми като влагалищна сухота, либидо и инконтиненция, както и възрастова алопеция.

Често се комбинира SELF - REGEN с колагено- стимулиращи хирургични, резорбируеми конци тъй като двете процедури имат синергично действие. Резултатът е много естествен и се изразява в лифтинг, плътност, еластичност и изравнен тен.

Методът на полиревитализация с NCTF135 e утвърденият златен стандарт за стимулация на фибробластите и подобряване качеството на кожата.

За облекчаване на симптомите на менопаузата  гинеколози и ендокринолози препоръчват хормонозаместителна терапия, балансирана диета, спорт, хранителни добавки и пробиотици.

За остеопорозата традиционно се препоръчат калциеви препарати, които обаче са неефективни поради слаба резорбция, а освен това имат  много нежелани  странични ефекти, като констипация и бъбречно-каменна болест. Иновация при лечението на остеопороза е нов векторно насочен към костите калциев комплекс под формата на лесна за приемане суспензия. Тя има 100% процентова резорбция през червата и достига директно в костите където се запълва липсата до необходимост, а излишъка се изхвърля без да уврежда бъбриците.

Менопаузата заема повече от 1/3 от живота на жените и може да премине красиво и щастливо ако се прилага комплексен мултидисципленатен подход.

Д-р Мария Тончева е пионер в регенеративната медицина – направление в естетичната медицина, залагащо на стимулация на собствените възстановителни процеси в клетките на кожата, превенция на стареенето и постигане на продължителни  естествени резултати.

През 2010 година тя въвежда PRP и PRF терапиите в България и обучава водещи днес специалисти в приложението им в естетичната медицина. Няколко години по-късно създава свой авторски метод за запазване на младостта – Ускорена Автоложна Тъканна Регенерация или СелфРеджен /SelfRegen®️ базиран на биостимулация на стволовите клетки, който по напълно естествен начин възстановява увредените в процеса на стареене тъкани.

Практикува в България и Лондон.

Хороскоп Виж всички

Нотификация