Символ на Хасково ще светне в оранжево за Деня против насилието над жени 25 ноември, 2023

Символ на Хасково ще светне в оранжево за Деня против насилието над жени
Снимка: Община Хасково

На 25 ноември – Международен ден за елиминиране на насилието над жени, в София, Пловдив, Варна, Велико Търново и в други градове на страната ще се проведе шествието „Нито една повече!“.

Феминистки мобилизации, организатори на шествието в столицата и съорганизатори на протестите в другите градове, продължават да алармират за нарастващите случаи на домашно и полово базирано насилие и отправят искания към българските институции за незабавни действия, които да адресират физическото, сексуалното, психическото, икономическото и структурното насилие. 

По неофициална статистика поне 20 жени са изгубили живота си вследствие на домашно или полово базирано насилие от началото на 2023 г., а хиляди други са подложени на тормоз, насилие, преследвания и унижения от своите насилници ежедневно.

„Нито една повече!“ в София ще се проведе от 17.00 часа пред Съдебната палата.

В Хасково -  Камбанарията в парк Ямача, ще бъде осветен в оранжева светлина като част от международната кампания на ООН срещу насилието над жени и момичета.

Знакът на съпричастност с инициативата ще продължи от 25 ноември до 10 декември. Партньор на Община Хасково е фондацията "Х&Д Джендър перспективи". Кампанията "16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола“ е международна инициатива.

Тя започва всяка година на 25 ноември – Международен ден против насилието над жени и приключва на 10 декември – Международен ден на правата на човека.

Тази година Международното мото на кампанията е:

"2023 UNiTE! Инвестирайте, за да предотвратите насилието срещу жени и момичета!".

Хороскоп Виж всички

Нотификация