Нова организация на движението в центъра на София 14 ноември, 2023

Нова организация на движението в центъра на София
Снимка: unsplash.com

Столична община въвежда нова организация на движението в зоната, заключена между бул. „Цар Освободител“, пл. „Народно събрание“, бул. „Васил Левски“, кръгово кръстовище на пл. Васил Левски, пл. Гина Кунчева, ул. „Московска“ и ул. „Г. С. Раковски“.

Промените включват:

Ул. „Оборище“ в участъка от ул. „Г. С. Раковски“ до пл. Св. Ал. Невски, пред паметника на Незнайния войн и храм Св. София, става пешеходна зона.

Частта от ул. „Московска“ в посока пл. Гина Кунчева и пл. Гина Кунчева са пешеходни зони също с пропускане на автомобили със специален режим.

Движението на автомобили през пл. Св. Ал. Невски ще се осъществява в една лента от бул. „Цар Освободител“ по ул. „15-ти ноември“ покрай Народното събрание по източната дъга, по ул. „Дунав“, наляво по ул. „Московска“ или направо по ул."Дунав" и изход на бул. „Дондуков“. В другата посока по ул. „11-ти август“, по източната дъга, по ул. „15-ти ноември“ до бул. „Цар Освободител“.

Организацията на движение по бул. „Цар Освободител“ и по ул."Г. С. Раковски" остава двупосочно движение с по две ленти в посока. Ул. „Московска“ остава еднопосочна от ул. „Дунав“ в посока към ул. „Г. С. Раковски“. Ул. „Оборище“ в участъка от пл. Св. Ал. Невски до бул. „Васил Левски“ има три изходящи ленти за движение в посока бул. „Васил Левски“ и една входяща лента в посока центъра и една лента за паркиране в режим „синя зона“.

Премахва се паркирането около храм паметник Св. Ал. Невски, както и паркоместата по западната дъга на площада. Места за паркиране се обособяват в участъка от бул. „Цар Освободител“ по ул. „15-ти ноември“, по източната дъга на пл. Св. Ал. Невски до ул. „11-ти август“. За паркиране остават и места зад паметник на Цар Освободител и стоянки за таксита.

Целта на въведената промяна на движение е да се освободи от автомобили площадното пространство около храм-паметника „Св. Александър Невски“.

Хороскоп Виж всички

Нотификация