С безплатни прегледи и изследвания отбелязваме Световния ден на диабета 14 ноември, 2023

С безплатни прегледи и изследвания отбелязваме Световния ден на диабета
Снимка: pxhere.com

14 ноември е Световният ден за борба с диабета. Това хронично заболяване добива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души. 

В България - над 700 000 души са засегнати от това социалнозначимо заболяване, като голяма част от тях дори не подозират. Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и близки роднини, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот.

За разлика от други заболявания, нито диабетът, нито предиабетът имат симптоми. В повечето случаи хората съвсем случайно разбират, че нивото им на кръвна захар е опасно повишено. Затова специалистите съветват поне веднъж годишно всеки да се изследва. 

Днес от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и Военномедицинска академия организират безплатни консултации за диабет и преддиабет и измерване на кръвна захар и показатели на телесна маса. По време на прегледите лекарите ще дават препоръки за лечение и диета. 

Консултациите в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ ще се провеждат на 14 и 15 ноември   в кабинет 214 (в приемно-консултативния сектор на болницата)между 12:00 и 16:00 часа. Тази година акцентът на кампанията   е върху преддиабета - гранично състояние, в което нивата на кръвната захар са по-високи от нормалните, но не толкова високи, че да бъде поставена диагноза Диабет Тип 2. 

Всеки желаещ да се консултира със специалистите във Военномедицинска академия може да го направи от 9:30 до 12:00 часа във фоайето на Поликлиниката във ВМА без предварително записване. Не се изисква направление от личния лекар.

Към пълнолетните хора в риск е насочена кампанията "Не чакай диабета, изследвай се днес", с участието на 12 лечебни заведения в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация