Безкръвно лечение на сърдечносъдовите заболявания 11 ноември, 2023

Безкръвно лечение на сърдечносъдовите заболявания
Снимка: Радио Веселина

От 9 до 12 ноември в София Българското дружество по интервенционална кардиология с председател проф. д-р Добрин Василев е домакин на XI Конгрес по интервенционална кардиология. 

Една от дискусиите на конгреса е какви са критериите за избор на клапа при даден конкретен пациент, така че лечението да доведе до най-добър резултат.
Клапните болести на сърцето все повече се лекуват у нас интервенционално (неоперативно) – методът спестява кръвозагуба и травма за пациента, като позволява бързо въстановяване и връщане на болния към нормалния му начин на живот. Процедурата е рутинна в Европа и вече за България. 

Друга голяма тема на медицинския форум ще бъде интервенционалното лечение на инфаркт. Според проф. Добрин Василев през последните години се наблюдава сравнително стациониране на бройките на инфаркта в страната. Причината за тази добра статистика е, че има 100% покритие на инфарктите в България благодарение на добрата мрежа с лаборатории по инвазивна кардиология. 

Причината да не намаляват инфарктите е лиспата на профилактика, тъй като лечението на вече възникнало заболяване не може да премахне изявата и усложнението. 
 

 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация