Министерският съвет прие пакет от данъчни закони 06 ноември, 2023

Министерският съвет прие пакет от данъчни закони
Снимка: БГНЕС

Днес на извънредно заседание Министерският съвет прие пакет от данъчни закони, които да бъдат изпратени към парламента още този четвъртък, за да бъдат разгледани в Комисията по бюджет и финанси.

Данъчните закони бяха публикувани за обществено обсъждане още в края на септември. Редица организации, и работодателски, и браншови, подадоха предложения какво да се промени и как да бъде променено, така че да съответства напълно на целите, които са заложени.

Във връзка с недоволството на събирачите на диворастящи гъби и трюфели, министър Василев подчерта, че е постигнат компромисен текст с тяхно участие, който да изсветли бранша и хазната да си събере напълно вземанията.

Асен Василев припомни, че се запазва нулевата ДДС ставка за хляба и брашното до средата на следващата година, както бе одобрена първоначално.

За ставката от 9% за ресторантьорите последното решение ще бъде на парламента. Василев обясни, че едно от предложенията предвижда ресторантите с оборот под 100 000 лева да преминат на патентен данък, а само най-големите да бъдат освободени от задължението за постерминали и плащане на заплати по банков път.

Ако това предложение бъде прието, тогава 9-процентната ставка на ДДС може да остане като временна мярка, тъй като хазната ще събере повече средства, отколкото чрез увеличение на данъка. Ако не бъде прието, поддържаме 20% ДДС.

Всички промени в данъчните закони ще бъдат разгледани от парламента тази седмица.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация