Готвенето има терапевтичнен ефект за родителите и децата 05 ноември, 2023

Готвенето има терапевтичнен ефект за родителите и децата

кухня

Снимка: pixabay

Участие на най-малките в готварски дейности може да осигури множество ползи за децата и родителите.

Разсейване от скуката и безпокойството

Готвенето предлага отвличане на вниманието от скуката и безпокойството, осигурявайки добре дошла почивка от напрежението около тях. Също така се превръща в платформа за емоционална обработка и открит диалог между родители и деца. Мор Даниел, терапевт автор в Академичния център Левински-Уингейт, предлага ценни съвети за овластяващи дейности за вашите деца, съобщава "Джерусалем пост".

Създаване на рутина

Задаването на фиксирани часове за сън, игра и хранене осигурява стабилност както за родителите, така и за децата. Включването на децата в готварската рутина може да помогне за внушаване на чувство за структура и организация. Например възлагането на всяко дете да помага на родител при приготвянето на храна им позволява да почувстват чувство за отговорност и принос.

Децата жадуват за присъствието на родителите си, както физически, така и емоционално.

Като готвят заедно, родителите могат да прекарват качествено време с децата си по смислен начин. В допълнение към свързването, децата също се възползват от движението и сензорната стимулация, включени в процеса на готвене. Всяка съставка има уникален мирис, вкус и текстура, които могат да повлияят положително на техните сетивни преживявания и емоционална регулация.

Насърчавайки отговорността, родителите могат да включат децата си в приготвянето на храна, което им позволява да поемат отговорност за едно хранене на ден.

Тази отговорност насърчава умения като планиране, инициатива и организация. Признаването на техните усилия и подчертаването на това как техният принос помага на семейството може да повиши тяхното доверие. Родителите могат също така да ангажират децата си да пекат торти или бисквити, като подчертават значението на техните действия.

Ангажирането в разговори по време на готварски дейности осигурява спокойна и естествена обстановка за обсъждане на техните мисли, разбиране и емоции.

Метафорични въпроси като "Какво те впечатли днес?" или "Как се чувстваш от този разговор?" може да улесни по-задълбочени дискусии.

Създаването на приятна домашна атмосфера е от решаващо значение за благополучието на децата. Изборът на рецепти, които предизвикват положителни спомени или носят радост, може да помогне за подобряване на общото настроение у дома. Например печенето на торта за рожден ден или приготвянето на ястие, напомнящо за съкровена семейна традиция, може да повдигне настроението и да създаде положителна среда.

Родителите могат да разгледат следните съвети за овластяване на готварските дейности с децата си:

1. Изберете рецепти, които позволяват свобода на избора, давайки възможност на децата да вземат решения.

2. Изберете лесни рецепти, които не изискват прецизни измервания, давайки на децата пространство за творчество, без да се страхуват, че ще развалят ястието.

3. Изберете рецепти, които насърчават креативността, позволявайки на децата да експериментират и изследват различни методи на приготвяне.

4. Опитайте рецепти, които включват съвместна работа и изискват да прекарате време заедно, насърчавайки чувството за сплотеност и комфорт.

5. Приоритизирайте рецепти с относително бързи резултати, като предлагате ясно начало, среда и край в рамките на кратък период от време.

Като участват в терапевтични готварски дейности с децата си, родителите могат да осигурят подкрепяща среда за обработка на емоциите, насърчаване на устойчивостта и укрепване на семейните връзки.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация