Оранжев код: очакват се интензивни валежи и силен вятър 04 ноември, 2023

Оранжев код: очакват се интензивни валежи и силен вятър

листа/есен/дъжд

Снимка: pixabay

Оранжев код е обявен за цялата страна заради очаквани интензивни валежи и силен вятър.

В 13 области от западната половина на страната предупреждението е за значителни валежи от дъжд и гръмотевици. В областите Велико Търново, Габрово, Стара Загора и Кърджали - за силен поривист южен вятър и значителни валежи от дъжд. В останалите 11 области от Източна България за силен южен вятър.

Има опасност от наводнения в западната половина на страната.

Времето над страната ще бъде предимно облачно с валежи, на места в Западна и Централна България значителни, с гръмотевици, очакват се и градушки. В източната половина от страната ще продължи да духа силен юг-югозападен вятър, а в останалата част вятърът временно ще се ориентира от северозапад и температурите ще се понижат. Максималните температури ще са в широк интервал: от 12-13° в западните райони до 26°-28° на места в Източна България, в София около 13°. По-късно след обяд валежите от запад-югозапад ще започнат да спират и облачността ще се разкъсва и намалява, най-късно, през нощта, в Североизточна България.

Дъждът снощи предизвика наводнения в Перник. В София аварийните екипи са се отзовали на 8 сигнала за завирявания и две паднали дървета на пътните платна. Сигналите са предимно от районите „Красна поляна“ и „Витоша“.

Още вчера от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предупредиха, че В резултат на валежите днес се очаква да има значителни повишения на речните нива във водосборите на реките западно от р. Русенски Лом, включително, в горните части от водосбора на р. Камчия (над яз. Камчия), в целия Източнобеломорски и Западнобеломорски басейн. Възможни са локални разливи и наводнения. В неделя реките ще се оттичат, очакват се повишения на нивата на главните реки в долните им течения. В понеделник речните нива в басейна ще бъдат без съществени изменения или ще се понижават, посочиха от МОСВ.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация