Aкцията „Кръводари и пример бъди!“ продължава днес и утре в Бургас 02 ноември, 2023

Aкцията „Кръводари и пример бъди!“ продължава днес и утре в Бургас

Кръводаряване

Снимка: pxhere.com

Aкция „Кръводари и пример бъди!“ започна от Деня на будителите в Бургас и ще продължи днес и утре от 08.30 часа до 15.00 часа в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас, след предварително записване и изготвен график във времето. 

Инициативата се организира съвместно от Община Бургас, УМБАЛ Бургас и Асоциацията на студентите по медицина в България – Бургас (АСМБ-Бургас) и цели насърчаване на кръводаряването, повишаване ангажираността на обществото и привличане на нови кръводарители.

Важно е да се отбележи, че кръводарителите трябва да са нахранени и добре хидратирани, тогава даряването протича по-лесно. Освен, че помага за спасяването на човешки живот, кръводаряването носи ползи и за здравето на кръводарителя – повишава имунитета, предпазва от определени заболявания, води до регулярно обновяване на кръвта. Дарителите получават и два дни платен отпуск.

Кръводарител може да бъде всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години. Въпреки тенденцията дарителите в Бургас да се увеличават, расте броят на операциите в региона, както и нуждата и от кръв и кръвни продукти. Тази нужда може да бъде задоволена само с регулярно даряване.

Хороскоп Виж всички

Нотификация