Пловдив чества Деня на будителите с шествие, концерти и разнообразни инициативи в музеите 01 ноември, 2023

Пловдив чества Деня на будителите с шествие, концерти и разнообразни инициативи в музеите
Снимка: БГНЕС

За първи път Денят на народните будители – 1 ноември е отпразнуван в Пловдив през 1909 година, а от 1922 до 1945 г. е общонационален празник. Традицията за отбелязването на Деня на будителите се възобновява  през 1992 г. 

През миналата година в Пловдив бе отбелязан вековен юбилей от първото му официално честване. 

Днес празникът в Пловдив ще започне с шествие на ученици, учители и представители на научни и културни институции с маршрут от  площад „11 май“ до крайната точка – площад „Централен“ – Военен клуб. 

Във Военния клуб ще се състои тържествен концерт и ще бъде даден старт на 14-то издание на проекта „Народните будители и Аз“.

От 17.30 часа на Римски стадион започва традиционният празничен концерт „Поклон, Будители народни” на любителските състави от пловдивските читалища. 

Регионалният природонаучен музей обявява безплатен вход за основната експозиция на музея за деца до 7 години и подарък минерал.

Регионалният етнографски музей ще бъде отворен за безплатни посещения на ученици, които ще могат да видят и изложбата „Моят етнографски свят“ ( или за даруването в българската сватба) от колекцията на Румяна Механдова. Тя представя един от най-важните обичаи, свързани с българската сватба – така нареченото „обредно даряване“. Даряването представлява благопожелание „без думи” чрез езика на вещите и символите.

В Народна библиотека „Иван Вазов“ е обявен Ден на отворените врати, ще се издават безплатни  потребителски карти.

Градската художествена галерия по традиция отваря вратите на своите експозиции за безплатни посещения на ученици и студенти. 

Регионалният археологически музей кани на две изложби: временна изложба „Клинопис“ и временна изложба „Власт и сила. Късната бронзова епоха по нашите земи“.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация