„Уроците на Блага” спечели голямата награда на журито на Кинофестивала в Рим 30 октомври, 2023

 „Уроците на Блага”  спечели голямата награда на журито на Кинофестивала в Рим

Уроците на Блага

Снимка: Светослав Стоянов

Филмът „Уроците на Блага” на Стефан Командарев спечели голямата награда на журито на Празника на киното в Рим

За пръв път творба на български режисьор беше селекционирана за участие в Кинофестивала в Рим, въпреки че това е неговото 18-то издание, така че постигнатият успех е изключително ценен за нашата кинематография. 

Филмът е копродукция на България и Германия и се състезаваше с още шестнадесет филмови продукции в основната конкурсна програма.

Режисьорът Стефан Командарев не присъства на заключителната церемония, след като замина за Лос Анджелис, където филмът му, който е българското предложение за „Оскар”, е бил прожектиран за пръв път. 

По тази причина сценаристът на филма Симеон Венциславов получи наградата на сцената на  Аудиториум Парко делла музика "Енио Мориконе", след като една от представителките на журито - актрисата Ясмин Тринка, прочете аргументацията за избора му:

"За способността да разказва, без да спестява нищо, посредством силни кинематографични средства, преминаващи от хумор до горчивина". 

Журито  оцени високо и играта на Ели Скорчева, актрисата, която изнася “със себе си и върху себе си” филма. Тя изигра ролята на пенсионираната учителка Блага в творбата. 

"Уроците на Блага" спечели три отличия от кинофестивала в Карлови Вари през юли т.г. - голямата награда "Кристален глобус", наградата за най-добра актриса на Ели Скорчева, и Голямата награда на екуменическото жури.

Продукцията на режисьора Стефан Командарев е българската номинация за награда в състезанието за международен пълнометражен филм на 96-ите награди на Американската филмова академия.

Хороскоп Виж всички

Нотификация