Два дни Пловдив празнува Международния ден на мавруда 21 октомври, 2023

Два дни Пловдив празнува Международния ден на мавруда
Снимка: pxhere.com

Градски винен фестивал Urban Wine Fest - Пловдив 2023, посветен на Международния ден на мавруда, ще се проведе днес и утре в града под тепетата.

Празникът се провежда за четвърта поредна година и е посветен на вековните винени традиции в България и на модерното българско винарство. Това е последната дестинация на събитието, което вече мина през София, Велико Търново и Варна. В Пловдив фестивалът ще се проведе в центъра на града, на площада при ул. "Гладстон" срещу Централна поща.

Не случайно Пловдив е избран да бъде последен като домакин на серията фестивали. Преди близо 100 години, на Димитровден, когато повечето винари вадят виното от джибрите, майсторът на Станимашката малага от Асеновград, Аристи Чорбаджаков – Чорбаджака, започвал гроздобер. Неговата прецизност в грижите за лозята и майсторлък в правенето на вино и до днес са пример за качество и отношение към занаята. Затовa именно Димитровден, 26-и октомври е избран да бъде празник на българското вино и Международен ден на мавруда. В народния календар с Димитровден се отбелязва и началото на зимните и по-студени месеци. Време за червено вино, споделено с близки и приятели.

Международният ден на мавруда е инициатива, чиито стремеж е да подбуди интерес към българското лозарство и винопроизводство, да представи качествата на българските местни сортове, да открои хармонията между хилядолетни традиции, иновативни технологии, качество и стилово разнообразие на вината, произведени в България.

"Именно местните сортове са онези, които оформят характерното лице на всяка винарска страна, те изграждат индивидуалността и неповторимостта на виното ѝ и спомагат за успешното му налагане на световната винена карта", посочват организаторите от Българската асоциация на винените професионалисти.  

Любители на виното ще могат да се запознаят с над 40 вина от местни сортове, представени от винени експерти.

Urban Wine Fest Пловдив 2023 е инициатива на Българската асоциация на винените професионалисти и се провежда под патронажа на министъра на туризма, с официалната подкрепа на Министерство на туризма, Министерство на земеделието и Община Пловдив. Събитието се финансира от "Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив" за 2023 г.

Хороскоп Виж всички

Нотификация