Бургас си има нов парк от естествени материали 11 октомври, 2023

Бургас си има нов парк от естествени материали
Снимка: Община Бургас

В Бургас бе открит нов парк, който се намира на мястото на руините на бившия Кожен диспансер в района между улиците "Оборище" и "Генерал Гурко". Сега здравното заведение се намира в нова, по-модерна сграда.

Паркът е изграден изцяло от естествени материали, за да пресъздава в максимална степен природната среда. Детската площадка е оборудвана с интересни съоръжения от масивно дърво, а озеленяването включва дървета, подходящи за градска среда и две зелени стени.

Снимка: Община Бургас

Новите зеленина и перголи играят съществена роля в подобряването на атмосферата и качеството на въздуха през горещите летни дни. Инсталирани са нови енергоспестяващи осветителни тела.

Паркът е снабден с фотоволтаична система, която захранва две зарядни станции за електромобили с чиста енергия. Пейките разполагат с възможност за зареждане на мобилни телефони и устройства. Осигурен е безплатен Wi Fi.

Атрактивен фонтан също допринася за приятната обстановка. Той ще служи за охлаждане на околната среда и насърчаване на биоразнообразието.

Паркът е реализиран по проект BGENVIRONMENT-4.001-0001-C02, "Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България", финансиран по програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014- 2021 година с водещ партньор Националния доверителен еко фонд.

Хороскоп Виж всички

Нотификация