1 октомври – Световен на ден на музиката, кафето, поезията и ... 01 октомври, 2023

1 октомври – Световен на ден на музиката, кафето, поезията и ...
Снимка: pxhere.com

Международният ден на музиката се отбелязва за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 година по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и други музиканти.

1 октомври е Международният ден на кафето. Според данните на националната ни статистика потреблението на кафе, средно на едно лице, през 2001 година е било 0.9 кг, докато през 2016 година то е нараснало на 1.7 кг. Основните партньори на България по отношение на вноса на сурово кафе са Гърция, Кипър и Виетнам. Що се отнася до печеното кафе, най-много внасяме от Италия, Панама и Германия.

На първи октомври отбелязваме и Световният ден на поезията, на възрастните хора, на архитектите.

Освен това е Световен ден за борба с хепатита, както и първи ден на Световния месец за борба с рака на гърдата. Първи октомври е и ден на вегетарианците.

На 1 октомври се чества закрилата на Пресвета Богородица. В повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита". Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви. Той се чества само в славянските страни - вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход.

Хороскоп Виж всички

Нотификация