Два филма си поделиха голямата награда от "Златна роза" 29 септември, 2023

Два филма си поделиха голямата награда от
Снимка: zlatnaroza.bg

„Уроците на Блага“ на Стефан Командарев, който е българското предложение за "Оскар", и „Диада“ на Яна Титова си поделят голямата награда за пълнометражен филм на 41-вото издание на фестивала на българския игрален филм „Златна роза“. От журито изтъкнаха, че и двата филма са феноменални, ангажирани и вълнуващи и влизат в диалог един с друг. 

Призът за режисура на „Златна роза“ отиде при Яна Титова.

Специалната награда на журито за пълнометражни филми е за режисьора Георги Дюлгеров заради огромния му принос към българската кино култура, подкрепата към младите творци и осмислянето на българската история. На фестивала бе представен неговия последен филм - „Записки по едно предателство“.

Фестивалът открои за операторско майсторство Веселин Христов за работата му в „Уроците на Блага“. Същият филм взе и наградата за сценарий. Той е написан от Симеон Венциславов и Стефан Командарев.

"Уроците на Блага" получи наградата на публиката и признанието на Съюза на българските филмови дейци.  

Наградата за пълнометражен дебют отиде при Тонислав Христов за филма му „Добрият шофьор“. Младежкото жури на фестивала също отличи „Добрият шофьор“.  

За първи път на фестивала „Златна роза“ имаше конкурс и за телевизионен сериал и победител в категорията стана „Есента на демона“.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация