От минус 5 до 32 градуса се очакват през октомври 01 октомври, 2023

От минус 5 до 32 градуса се очакват през октомври
Снимка: pixabay.com

Най-високите температури през октомври у нас ще бъдат между 27 и 32 градуса, а най-ниските - между минус 5 и 0 градуса, сочи прогнозата на  Националния институт по метеорология и хидрология.

Очаква се средната месечна температура да бъде около и над нормата, а месечната сума на валежите в по-голямата част от страната ще бъде около и под нормата.

В началото на октомври времето ще е спокойно есенно, почти без валежи, ще е предимно слънчево и с температури по-високи от обичайните. В средата на първото десетдневие през страната ще премине студен атмосферен фронт с валежи.  Има вероятност минималните температури в котловините и по високите полета да се понижат значително, да са под 3 градуса и там ще се образуват първите есенни слани.

В края на първото десетдневие и в първите дни от второто десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще се увеличи. На много места ще има валежи, а понижението на температурите ще продължи и те ще се доближат до климатичните норми. През следващите дни до края на второто десетдневие ще е сухо, предимно слънчево, сутрините мъгливи. 

През третото десетдневие температурите ще са близки и по-високи от обичайните,  ще преобладава слънчево време със сутрешни мъгли или с ниска облачност в равнините.

Октомври е типичен есенен месец. Сутрините са студени и мъглата става все по-характерно явление. При изясняване се образуват слани.  В планините по най-високите части винаги  пада сняг. В същото време има много хубави дни, познати като периоди на "възвръщане на лятото".  

През октомври денят започва да намалява осезаемо. Връщането към зимното часово време ще стане в 4:00 ч. на 29 октомври, когато сменяме часа с един назад - от 4:00 часа на 3:00 часа. 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация