"Градината на света“ в Пазарджик събира дървесни и растителни видове от цял свят 25 септември, 2023

Снимка: БГНЕС

С официална церемония в парк остров "Свобода" в Пазарджик бе открита "Градината на света“

Идеята за градина с дървесни и растителни видове от цял свят е на ръководството на Община Пазарджик и се реализира с подкрепата на посланици, консули и други дипломати в България. 

Легендата на българския футбол Христо Стоичков, олимпийският шампион  Карл Люис и кметът на Пазарджик Тодор Попов запалиха "Вечния пламък на мира" в „Градината на света“.

Носителят на девет златни олимпийски медала Карл Люис и носител на званието "Почетен факлоносец на мира" вече има специален кът с неговите инициали, изработени от растението червен кисел трън, в непосредствена близост с къта на Христо Стоичков. 

В "Градината на света" беше връчена наградата "Почетен факлоносец на мира", която се присъжда от Международната атлетическа щафета "Пробег на мира". Отличените са лекоатлетката Ивет Лалова, волейболистът от "Хебър" Теодор Салпаров, спортната журналистка Елена Яръмова и доц. д-р Мария Пишмишева, епидемиолог, началник на Инфекциозното отделение в Многопрофилната болница за активно лечение в Пазарджик.

Експонати, дарени от Карл Люис и Ватикана, обогатиха изложбата "Личности и събития в българския спорт".  Лично легендарния лекоатлет  предостави  щафетна палка от негово участие в световно състезание.

"Тя е от времето, когато САЩ винаги финишираха първи", обясни Карл Люис. Той добави също, че олимпийските му медали са в музея "Смитсониън", тъй като по думите му "всички постижения трябва да се споделят с хората".

От името на папа Франциск извънредният и пълномощен посланик на Република България при Светия престол във Ватикана Богдан Паташев обогати колекцията с малка топка на ватиканския тим с логото на Ватикана, с подпис и снимка на папата от 25 август т.г

Хороскоп Виж всички

Нотификация