59 български филма участват на кинофестивала „Златна роза“ 20 септември, 2023

59 български филма участват на кинофестивала „Златна роза“
Снимка: zlatnaroza.bg

Българската премиера на най-новия документален филм на Тонислав Христов „Последният гларус“ ще открие 41-вото издание на фестивала за българско кино „Златна роза“ тази вечер във Фестивалния и конгресен център във Варна.  Филмът разказва за мечтите и невъзможността да ги изпълним.

Фестивалът, организиран от Национален Филмов Център и Община Варна тази година ще предложи силна селекция от 12 български пълнометражни игрални филма в основния си конкурс, седем конкурсни програми от късометражно кино и съпътстващи събития като изложби, дискусии и представяния на книги. 

За пръв път тази година „Златна роза“ ще включи телевизионни сериали в специална конкурсна програма и ще организира дискусия на тема, свързана с най-гледаните филмови сериали.

53 игрални, 2 документални филма и 4 сериала са подбрани от селекционната комисия на НФЦ за представяне на най-новата продукция на българската кинематография.

В основния конкурс ще участват премиерните филми: „Уроците на Блага“, който спечели голямата награда на кинофестивала в Карлови Вари„ Аромат на липа“, „Чума“, „Пулсът на танца“, „Апостол: един нежен рицар в Бруталия“, „Диада“, „Записки по едно предателство“, „Добрият шофьор“, както и вече познатите от разпространението си в кината:  ‚Васил“, „Ф 1.618“, „Игра на доверие“, „Чалга“.

„Добрият шофьор“  на режисьора Тонислав Христов с участието на Малин Кръстев, Герасим Георгиев - Геро и Китодар Тодоров ще тръгне по кината в страната на 3 ноември. 

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация