Русе се включва в Европейския ден без автомобили с множество инициативи 19 септември, 2023

Русе се включва в Европейския ден без автомобили с множество инициативи
Снимка: unsplash.com

Във връзка с провеждането на Европейския ден без автомобили - 22 септември, Община Русе организира множество инициативи, посветени на екологичното придвижване.

На 22 септември от 9 до 17 ч. ще бъде затворен за движение на МПС района от Централна градска част, включващ улиците „Хан Крум“ и „Хан Аспарух“. В този участък ще бъде разположена измерваща чистотата на въздуха станция.

На същия ден Сдружение „Вело-Русе“ ще демонстрира движение по контра-флоу/насрещни велосипедни алеи/ в затворения участък.

На 20 септември от 16 до 18 ч. в Парка на младежта в началото на алея „Перистери“ ще се проведат няколко събития за деца и възрастни.

Деца от няколко детски градини ще рисуват на тема „Автомобили на бъдещето“. Възпитаниците на ДГ „Чучулига“ и СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ ще рисуват с тебешир на тема „Пестене природните богатства на планетата, чрез екологичното придвижване и изразходване на човешката ни енергия“.

Ще има викторина с въпроси, свързани с град Русе, безопасното движение и алтернативното придвижване. Фондация „СпоДари“ ще проведе обучение под формата на игра за децата.

На алея „Перистери“ ще бъде разположен и щанд на „Тумба сълюшънс“. Участниците ще могат да се регистрират в разработеното от тях мобилно приложение WeRide.

Европейският ден без автомобили се провежда ежегодно на 22 септември. Целите на кампанията са формиране на екологосъобразно мислене, както и начин на живот сред европейските граждани, разяснителна дейност върху негативните страни на автомобилния транспорт в градски условия, популяризиране на алтернативните начини на транспорт в големите градове, включително по-широкото използване на обществения транспорт, демонстрация на идеята, че животът без автомобили не само е възможен, но и по приятен.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация