С концерт, изложби и детски фестивал отбелязваме празника на София 17 септември, 2023

С концерт, изложби и детски фестивал отбелязваме празника на София

София

Снимка: sofia.bg

В деня на Светите София, Вяра, Надежда и Любов, столицата ни отбелязва своя празник. За Деня на София са предвидени многобройни културни събития. 

В празничния ден Столичната община по традиция ще връчи Наградите за ярки постижения в областта на културата в градската галерия.

В 10:00 ч. ще се проведе тържествена сесия на Столичния общински съвет. На заседанието ще бъдат връчени отличията на Столична община са "Почетен гражданин на град София" и „Почетен знак на Столична община“.

От 10:00 часа пред Национален стадион "В. Левски", столицата ще бъде домакин на второто издание на велосъстезанието SOFIA BIKE RELAY.

В 11.30 ч. пред храма „Света София“, дал името на града, ще бъде отслужен тържествен водосвет и издигнато знамето на град София. Водосветът ще отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп заедно с Велбъждски епископ Исаак. 

В 14.00 в Градската галерия ще бъдат връчени наградите за култура на София. В 18.00 ч. ще започне празничен концерт на сцената на „София Съмър Фест“ с участието на Любо Киров, Inner glow и "Юпитер 7". Водещ ще бъде актьорът Александър Кадиев. Вход свободен.

Преди това софиянци могат да разгледат специалната изложба „София в цветове и щрихи“ в Регионалния исторически музей на пл. „Бански 1“. Експозицията представя живопис от съвременни български художници. Произведенията, обединени около темата за архитектурата на столицата, са подредени по случай Деня на София, но може да бъдат разгледани до 15 октомври.

Различните лица на София ще бъдат изложени в галерия на открито в Градската градина, където художници и визуални артисти представят своя прочит на града като корица на въображаемото списание „The Sofianer“. 28 илюстрации отразяват автентичния лик на София, нейните причудливи, смешни и понякога абсурдни страни в духа на кориците на легендарното американско списание „The New Yorker“. Своите илюстрации са изпратили над 100 млади и утвърдени художници, дизайнери, фотографи, архитекти и илюстратори, а творбите им могат да се разгледат онлайн.

Край езерото „Водна паша“ в Южния парк ще се проведе първия Детски интерактивен фестивал на открито, събитие за най-малките театрални зрители на възраст между 5 и 12 години и техните родители. Фестивалът се провежда по идея на режисьора Йордан Славейков и цели да приобщи децата и юношите към магията на театъра, да ги направи съпричастни чрез участие и да стимулира творческите им таланти.

В рамките на фестивала участниците ще могат да се включат в театрални работилници и чрез играта и различните форми на изкуството да се докоснат до магията на кукления театър. Ще пеят, рецитират и рисуват заедно с актрисите Августина-Калина Петкова и Деница Даринова

Ще се проведе и практическо ателие по изработване на кукли за куклен театър, което ще предостави възможност на децата да използват въображението си, да изработят и да запазят за себе си първата си не просто играчка, а истинска кукла от света на театъра. Под формата на игра актрисата Деница Даринова ще запознае децата с най-лесните за изработване и демонстриране кукли.

Хороскоп Виж всички

Нотификация