София заживява под мотото „Пестене на енергия“ 16 септември, 2023

София заживява под мотото „Пестене на енергия“

трамвай

Снимка: БГНЕС

Европейската седмица на мобилността стартира от 16 до 22 септември в София и така столицата става част от семейството на общо 2137 европейски общини от 39 държави, които се обединяват тази година под мотото „Пестене на енергия“.

По време на седмицата на мобилността събитията са посветени на устойчивата мобилност и придвижването в града с обществен транспорт, придвижване с велосипед, други алтернативни средства, както и ходенето пеша.

На 16 септември инициативата стартира с Райд с тротинетки, чиято цел е да насочи вниманието към безопасния начин на движение, спазване на правата на всички граждани и опазване на здравето и животът им. Райдът започва в 10 часа от централата на ЦГМ в посока НДК, където в 11 часа председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев и директорът на ЦГМ Димитър Дилчев ще открият официално седмицата на мобилността на сцената на „Кабана“.

От 10:30 часа стартира „Семейно състезания по безопасно каране“, организирано от Съюза на българските автомобилисти на бул. “Александър Малинов“. Вечерта мотористите от "София райдърс" стартират своя мотопоход от резиденция „Бояна“ в посока Метро-Люлин и ще са под знака за безопасното движение на пътя.

На 17 септември, неделя, ще се проведе историческа обиколка на града с много игри и награди и със спектакъл в метрото „Хвани различната мотриса“.

В седмичната програмата са включени над 18 разнообразни активности, сред които ПартиТрам и ПартиАвтобус за любителите на партитата, ще има игра на дама в метрото, ще бъде показан тренажора на машинистите в Метрополитен и всеки гражданин ще може да опита, а на 22 септември е традиционният за Европа Ден без автомобили. 

Хороскоп Виж всички

Нотификация