МФ отпусна допълнителни 63 млн. лв. за земеделските производители 14 септември, 2023

МФ отпусна допълнителни 63 млн. лв. за земеделските производители
Снимка:

Министерството на финансите отпусна допълнителни 63 млн. лв. за подпомагане на земеделските производители след отмяната на забраната за внос на украинско зърно. 

Средствата ще бъдат преведени по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“ следващата седмица.

Допълнителна подкрепа за производителите на храни през втората половина на годината беше обещана на среща на животновъди с премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев през юли по време на подготовката на бюджета за 2023 г. 

Средствата в размер на 213 млн. лв. бяха заложени в държавния бюджет. На срещата част от животновъдите се противопоставиха категорично на удължаването на забраната за внос на зърно от Украйна с аргумента, че това оскъпява фуражите, а оттам и храните и повишава инфлацията.

Първоначално правителството отпусна 150 млн. лв. за подпомагане на земеделските стопани, но след отпадането на забраната за внос от Украйна ще бъдат отпуснати и останалите 63 млн. лв., които са заложени в бюджета. 

След одобрението на помощта от правителството, Държавен фонд „Земеделие“ следва да осигури помощта да достигне до земеделците.

Хороскоп Виж всички

Нотификация