Силистра празнува 14 септември с богата програма 12 септември, 2023

Силистра празнува 14 септември с богата програма
Снимка: Община Силистра

Денят ще започне с Божествена Света литургия в катедралния храм "Св. Първовърховни апостоли Петър и Павел". След това ще бъде отслужен водосвет за здраве и благоденствие.

В рамките на празника ще се проведе тържествено заседание на Общинския съвет, на което ще бъдат присъдени звания "Почетен гражданин" и отличия "За граждански принос".

Празникът е обявен за ден на отворените врати в Археологическия и Етнографския музей в Силистра и в Природонаучния музей в резервата "Сребърна".

Вечерта на централния градски площад "Свобода" ще има тържествена церемония, концертна програма с участието на Владимир Ампов – Графа и Deep Zone Project.

Празничните дни в Силистра започнаха още на 12 септември с Празника на хляба, песента и танца и  рибен курбан за здраве и благоденствие.  Общинският съвет подготви класическа рибена чорба за добруджанския Дунавски регион за всички жители и гости на града.

Снимка: Община Силистра

На 13 септември от 19.00 часа за пръв път на площад „Свобода“ ще гостува световноизвестния вокалист Рони Ромеро. От 2015 година той е официален певец на Rainbow.  В концерта ще участват и българската група  Джон Стийл,  английската рок банда Silverhex и младите таланти от силистренската тийн-рок група „Графит“. Под мотото „Живо наследство“ събитията от разнообразната програма се посвещават и на Европейски дни на наследството 2023.

Силистренският театър подарява на зрителите две представления за празника на града. На 14 септември комедията "Зевзеци" по Чудомир ще бъде с вход свободен. Режисьор на спектакъла е Невена Митева. Спектакълът е по емблематични разкази от Чудомир. В него са съхранени колоритният старинен език на автора. Пиесата разказва за живота в едно село, където битуват кой от кой по-изобретателни хора, способни да сътворят най-смешните и неповторими ситуации. Гарнирана е с танци, пластични етюди и много смях.

На 16 септември, отново при свободен вход по случай празника, най-малките жители на Силистра ще могат да гледат куклената пиеса „Мечо Пух“ от Алън Милн.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация