Бирата е по-полезна за имунитета от млечните продукти 12 септември, 2023

Бирата е по-полезна за имунитета от млечните продукти

Бира

Снимка: pxhere.com

Бирата е по-полезна за имунитета от киселото мляко, кефира, сиренето и други ферментирали млечни продукти, според китайски учени от Медицинския университет в Далян.

Благоприятният ефект се дължал на съдържащите се в нея ферменти.

Изследователите отбелязват, че безалкохолната бира е по-здравословна от обикновената, тъй като не съдържа етилов алкохол. И напомнят, че пивото е полезно за организма само когато се пие в разумни количества.

"Умерената консумация на бира помага за предотвратяване на атеросклероза и сърдечни заболявания, потиска рака и подобрява кръвообращението и имунната функция. Доказано е също така, че бирата има антиоксидантно и подмладяващо действие", пишат авторите на изследването. 

Учените са оценили състава на пенливата напитка и са установили, че полифенолите и целулозата в нея остават ключови съставки за укрепване на имунната система.

Особено ценни са полифенолите - мощни антиоксиданти с пребиотични свойства. Те създават в храносмилателната система подходяща среда за размножаване на полезни микроорганизми, като подпомагат растежа на лактобацилите и бифидобактериите. Важна роля играят и епикатехинът, катехинът, метилмалоновата киселина и кафеената киселина, които потискат растежа на патогенните микроорганизми.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация