Електронна система определя маршрутите при практическите изпити за водачи 04 септември, 2023

Електронна система определя маршрутите при практическите изпити за водачи
Снимка: unsplash.com

Електронна система автоматично определя маршрутите при практическите изпити за водачи от днес.

Тази мярка е част от политиките на правителството за подобряване на безопасността на движение по пътищата. С внедряването на електронните маршрутни карти се повишава контролът от страна на държавата и се намалява субективният фактор и възможностите за нерегламентирани практики.

Досега маршрутите се определяха от председателите на изпитните комисии, което пораждаше съмнения, че на някои кандидати се дават по-лесни маршрути.

При новата система кандидатът няма да следи картата, а командите ще бъдат подавани от председателя на изпитната комисия.

Маршрутите са съобразени със законовите изисквания за подготовката на кандидатите. В началото на всеки изпит системата генерира задание, което включва определените в нормативната уредба елементи и чрез GPS се следи дали то се изпълнява.

Всяка промяна на маршрута се регистрира и има възможност за последващ контрол. Допуска се промяна в предварително зададения път само при обективни причини – ремонт, промяна на организацията на движение, пътнотранспортно произшествие и др.

Председателят на изпитната комисия има задача да отбелязва в системата допуснатите грешки от кандидата, а в края на изпита системата определя резултата.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация