Грандиозен финал на „Пирин Фолк“ Сандански 2023 28 август, 2023

Грандиозен финал на „Пирин Фолк“ Сандански 2023

Първа награда

Снимка: Пирин Фолк

Последната фестивална вечер на XXXI-то издание на фестивала „Пирин Фолк“ 2023 бе запазена за най-вълнуващия Конкурс за авторска македонска песен. Летният театър в Сандански отново бе препълнен и не можа да побере всички желаещи да станат част от магията на традициите. Тази година събитието бе още по-специално заради присъствието на президента Румен Радев. Той е първият държавен глава, който посещава най-влиятелното фолклорно събитие у нас. Румен Радев приветства всички участници и гости на форума от сцената на Летния театър. Сред гостите на фестивала бе и актьорът Михаил Билалов.

В Конкурса за авторска македонска песен бяха представени 12 нови композиции,  които се бориха за престижните награди. Участниците заложиха на песни с различна тематика: за родината, за любовта, за родния край и веселието. С много вълнение и емоции те потопиха публиката в Летния театър, както и милионите пред телевизионния екран в красотата на македонска песен и традиция.
Хореографиите бяха поверени на местните състави: танцов състав „Празник“ с ръководител Михаил Митрев,  танцова формация „Хоуп“ с ръководител Невена Станкова, Ансамбъл „Македонци“ с ръководител Иван Занчев, Ансамбъл за народни песни и танци „Никола Вапцаров“ с главен художествен ръководител Гергана Костадинова и танцов състав „Звездица“ с ръководители Владислава Захова и Станислава Димитрова.

Ето и победителите в Конкурса за авторска песен на Пирин Фолк 2023:
I-ва награда на Фестивалното жури: 
Радостина Николова – Пиринска душа
музика и аранжимент: Светослав Лобошки; текст: Дешка Петрова

II-ра награда на Фестивалното жури: 
Сашка Васева и Юлиян Асенов – Боже мили
музика и текст: Юлиян Асенов; аранжимент: Светослав Лобошки

III-та награда на Фестивалното жури: 
Антония Рангелова и Светослав Стойчев – Нашата земя
музика и текст: Антония Рангелова; аранжимент: Сашко Митковски

Награда на Журналистическото жури: 
Сашка Васева и Юлиян Асенов – Боже мили
музика и текст: Юлиян Асенов; аранжимент: Светослав Лобошки

<p>Награда журналист</p>

Награда журналист

Снимка: Пирин Фолк

Награда на зрителите: 
Надежда Славова и Здравко Петров - На гурбет отиваме
музика и аранжимент: Димитър Милев; текст: Полина Иванова

<p>Награда зрители</p>

Награда зрители

Снимка: Пирин Фолк

Награда „Свети Врач“ на Кмета и Община Сандански: 
Сашка Васева и Юлиян Асенов – Боже мили
музика и текст: Юлиян Асенов; аранжимент: Светослав Лобошки

Награда на Радио Благоевград: 
Антония Рангелова и Светослав Стойчев – Нашата земя
музика и текст: Антония Рангелова; аранжимент: Сашко Митковски

Награда на Фен Фолк ТВ: 
Мелек Ерен – Зажени се, мамо
музика: Стоян Джамбазов-Джемби; текст: Мелек Ерен; аранжимент: Здравко Георгиев

Зрителите имаха възможност отново да се насладят на изпълненията на големия победител в Детски Пирин Фолк 2023 – Теодора Славова и на носителя на I-ва награда на Фестивалното жури в Конкурса за изпълнителско изкуство – Илиян Сандрев.
Гост-изпълнители в последната фестивална вечер бяха Ирина Паскалева и Стоян Петков, които бяха отличени с награди в миналогодишното издание на фестивала. С голям трепет двамата артисти отново се качиха на сцената в Летния театър, за да зарадват зрителите с изпълненията си.

В последната конкурсна вечер специален гост бе талантливата Радостина Паньова, която многократно се е изявявала на сцената на престижния форум. За многобройните гости в Летния театър и зрителите пред малките екрани изпълнителката с неподражаем стил представи специално подготвен рецитал с македонски песни, които представи за първи път пред публика. С емоционалното си изпълнение Радостина Паньова развълнува всички гости на престижния фестивал. Тя сподели откровено силните емоции, които изпитва всеки път, когато се качи на тази голяма сцена.

Финалът на „Пирин Фолк“ 2023 постави ангелският глас Емилия, която се завърна на сцената на фестивала след цели 20 години.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация