Отбелязваме 146 години от Шипченската епопея 19 август, 2023

Отбелязваме 146 години от Шипченската епопея
Снимка: БГНЕС

С богата програма и различни инициативи ще бъде отбелязана 146-та годишнина от Шипченската епопея, както и 140-тата годишнина от написването на одата "Опълченците на Шипка" от Иван Вазов.

Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война 1877-1878 г. Боевете, които се водят от 09/21 до 13/26 август 1877 г. между защитниците на прохода и турската армия влизат в българската история под името Шипченска епопея.

Програмата за Национално честване Шипченска епопея 2023 г. започна на 18 август, и ще продължи през уикенда. Днес тя включва панахида в памет на загиналите в Шипченските боеве в Соколския манастир, церемония по поднасяне на цветя и венци на паметника на Шипка, тържествен поход към Паметника на свободата, изложба "Полет към Свободата" и много други. 

Хора от цялата страна ще изкачат историческия връх, за да отдадат почит към паметта на героите. Кулминацията на националните чествания ще бъде възстановката на шипченските боеве в района на две от най-високите точки на прохода – връх „Свети Никола” и връх „Орлово гнездо”.

Във връзка с честванията на връх "Свети Никола" от 7:00 до 15:00 часа проходът „Шипка“ ще бъде затворен за транзитно преминаване, осигурен е обходен маршрут.

На 19 август отбелязваме и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. В местността Петрова нива ще бъде отслужена заупокойната молитва в памет на загиналите в храм-костница „Света Петка“  и вечерта пред паметник-мемориала в историческата местност ще започне възпоменателното тържество. 

В тазгодишния събор на Петрова нива  ще прозвучат странджански песни и ще бъдат представени традиционни български хора. 

Хороскоп Виж всички

Нотификация