Академия за овчари "По Тодорови кошари" възражда българските обичаи 09 август, 2023

Академия за овчари
Снимка: Фейсбук/По Тодорови кошари

Първата Академия за овчари, наречена "По Тодорови кошари", отвори врати у нас на няколко километра от Кресна в област Благоевград. 

Над 20 кандидат - овчари и 8 деца са изявили желание да изучат овчарския занаят и да възстановят забравени традиционни практики, както и да усвоят нови знания при отглеждането на животни според старите български обичаи.

Всеки от четирите обучителни сезона в Академията за овчари предвижда запознаване с историята на автохтонните породи у нас, направа на кошари, пашуване и доене на животните, почистване на пасища и усвояване на традиционни практики в животновъдството. 

Обучението е със смесено стадо от каракачански овце и планински дългокосмени кози. Те се отглеждат още от времето на траките, запазили са по естествен път белезите на дивите си предци и са устойчиви към суровите планински условия, имат силен имунитет на болести. 

Породите играят важна роля в поддържането на баланса в екосистемата на Пирин. Съществуването им днес е белег за опазването на националните съкровища на генетичното разнообразие, а съхраняването им е заслуга на неколцина, отбелязват организаторите на Първата Академия за овчари "По Тодорови кошари".

Хороскоп Виж всички

Нотификация