Засилени проверки на климатиците в градските автобуси 26 юли, 2023

Засилени проверки на климатиците в градските автобуси
Снимка: Община Пловдив

Почти всички от 193-те автобуса, които изпълняват лятното маршрутно разписание по 29-те линии от градския транспорт, са с работещи климатици.

Единствено по линия №20 до края на миналата седмица са се движили 5 новозокупени автобуса, все още необорудвани с климатици. 

След многократните санкции и предупреждения към фирмата превозвач и те са изтеглени от движение за оборудване в спешен порядък, а на тяхно място са пуснати климатизирани превозни средства.

В момента общината работи по 3 договора с превозвачите. В най-стария от тях – от 2016 г., е регламентирано, че през лятото климатиците в автобусите трябва да се пускат при външна температура над 28 по официални данни на Националния институт по метеорология и хидрология.

Според договорите от 2018 и 2021 г. температурата  в салоните на автобусите целогодишно трябва да е между 18 и 25 градуса, така че абсолютно винаги да се осигурява комфортът на пътниците.

В много от новите автобуси климатиците се регулират автоматично – при 25 градуса се включват, а при 18 градуса се изключват сами. И това не зависи от шофьорите.

Хороскоп Виж всички

Нотификация