За три дни Разград става столица на киселото мляко, на народните традиции и занаяти 26 юли, 2023

За три дни Разград става столица на киселото мляко, на народните традиции и занаяти
Снимка: Община Разград

Майстори на киселото мляко и на художествените занаяти от страната и чужбина си дават отново среща в Разград.

В продължение на три дни - от 26 до 28 юли, за 21-ви път ще се проведат Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти.  В основата на Панаира е прочутото капанско кисело мляко, което се приготвя по древна местна рецепта до наши дни. 

За първи път ще бъде организиран конкурс за най-добър производител на млечни продукти под наслов „Баш майстор“. Нов момент в програмата е и състезанието за смелост „Чушката люта, пак люта, и аз съм, либе, кат нея!“. „Пожарът“ от надяждането с люти чушки ще се погасява с прясно мляко.  В забавната щафета „Да правим таратор, а не терор” кулинарна сръчност и бързина ще покажат отбори от гостуващите танцови състави.

Народните традиции и художествени занаяти ще бъдат представени от майстори-занаятчии от цялата страна, които ще разположат продукциите си на 118 щанда в центъра на града. 

Тази година жителите и гостите на Разград ще могат да се запознаят с културата, традициите и танцовото изкуство на седем държави.  Концертите ще са на откритата сцена на площад „Момина чешма“. 

Кралицата на Панаира ще бъде избрана чрез конкурс измежду участниците във фолклорните състави.

На площад „Възраждане“ ще има Парад на ретроавтомобили, организиран от Авто мото ретро Клуб „Абритус“-Разград със съдействието на местната община. 

Тридневният форум ще завърши с ритуал под надслов „До нови срещи!“, огнено шоу на Градския мажоретен състав при Центъра за работа с деца, и фойерверки и илюминации.

Хороскоп Виж всички

Новини

Нотификация